top of page
  • etnoprotmusis

PRIZAS: KNYGA SUAUGUSIEMS "Lietuvių mįslės. Rinktinė"

Updated: Feb 26, 2019

Tai tikrų tikriausia knyga suaugusiems. Mums net baisu parašyti mįsles, kurios ten yra. (Bet parašėme). Ši knyga - tai toks įdomus ir intriguojantis rinkinys, kurio nevalia neturėti suaugusiems!!!


Prizas: knyga apie lietuvių mįsles.
Prizas: knyga apie lietuvių mįsles.

Lietuvių mįslių rinktinė atskleidžia turtingą tautosakos vaizdinių pasaulį ir parodo, kaip kultūrine sąmonė sujungia skirtingus pasaulio objektus – augalus ir žmones, dangų ir gyvūnus, kūno dalis ir kasdieninius daiktus – į metaforų audinį. Mįslės – tai sudėtingi klausimai, į kuriuos įmanoma atsakyti tik žinant jas atrakinantį kodą. Dr. Aelita Kensminienė sėkmingai suvaldė daugiatūkstantines mįslių pajėgas, surikiavo jas į būrius ir įdavė vėliavas, kurios leidžia mums perprasti mįslių logiką ir pajusti jų grožį. Rašė Dr. Daiva Vaitkevičienė.


O taip pat padeda atrasti netikėtus - o kai kam ir stulbinančius - dalykus. Štai, kad ir apie erotiką lietuvių mįslėse.


Šios rinktinės sudarytoja - Aelita Kensminienė rašo apie erotiką mįslėse:

"Kartais ji tokia atvira, jog net nejauku ir baisoka gražių gėlių ir širdelių kontekste cituoti: „Aukšta laiba panelė, maža skylelė, nepalaižęs neįkiši. – Adata.“ LTR 468/198-11; „Akys akys[na] žiūri, kojas aukštyn turi, su mėsos šmoteli[u] skylalį kumša. – Žindo vaikų.“ LTR 3835/37; „Įkiši kietą, ištrauki minkštą, ant galo lašiukas. – [Raugintas] agurkas“. LTR 1283/221.
Bet tai yra tyras ir džiaugsmingas kūniškumas, gryna gyvybinė energija: „Stangriai stovi, linksmai kadaruoja. – Riešutas“ LMD I 1063/851; „Guli merga išsiplėtojus, ateina bernas, kelnes pasiraitojęs: ‘Padėk, Dieve, tai varysiu!’ – Žemė ir artojas su žagre.“ LTR 784/41. Arba magija, kad žemė būtų derlinga, vešėtų ir žydėtų žolynai, megztųsi obuoliai, pievose laigytų veršeliai ir juoktųsi į juos žiūrėdami apvalaini kūdikiai.
Erotika mįslėse yra išsaugojusi kažką iš tų laikų, kai ji dar nebuvo nuodėmė. Panašų atvirą seksualumą galima pamatyti Pompei freskose ar garsiajame Gabinetto Segreto Nacionaliniame archeologijos muziejuje Neapolyje. Jis šokiruoja tik dėl to, kad vaikystėje ir ankstyvoje jaunystėje patyrėme „dorybingą“ auklėjimą. Iš atminties cituojant vieno filosofo fenomenologo žodžiu pasakytą mintį – „tik dykumų saulės išdegintas protas galėjo sugalvoti, kad erotika yra blogis“.

Šis tekstas yra sukurtas Aelitos Kensminienės, kuriuo ji pirmą kartą pasidalino specialioje šiai knygai skirtoje Facebook paskyroje "Mįslė- Dvigyslė". Rekomenduojame sekti ir dalyvauti puikiuose Aelitos žaidimuose!



Ši knyga yra žaidimo #ETNOprotmūšis prizas, kurį įsteigia Lietuvos literatūros ir tautosakos institutas.


Šios mokslininkės darbai yra naudojami rengiant klausimus žaidimui.


Sudarė ir parengė Aelita Kensminienė. LLTI, 2018. – 512 p.

73 views0 comments
bottom of page