top of page
  • etnoprotmusis

PRIZAS: CD „Kodėl saulė naktį miega?

4 metų vaikas užduoda jį dominančius klausimus, o atlikėjai sakmėmis, pasakomis bei dainelėmis paaiškina, kodėl mūsų gyvenamojoje aplinkoje vyksta tam tikri reiškiniai ar įvykiai.

Etnoprotmūšio prizas
Vilniaus etninės kultūros centro prizas CD "Kodėl saulė naktį miega?"

„Kodėl saulė naktį miega?“ – lietuvių tautosakos kūrinių visai šeimai rinkinys.


Ši kompaktinė plokštelė skiriama paties smalsiausiems vaikams – „kodėlčiukams“, kai susitiprėjus vaikų kalbiniam aktyvumui, šie suaugusiems užduoda daugybę klausimų. Dažnai mažyliams rūpi sužinoti, kaip atsirado mūsų Žemė, kaip ji atrodo, kodėl vyksta vienokie ar kitokie gamtos procesai.



Sakmėmis aiškinama pasaulio ir gamtos reiškinių, augalų ir gyvūnų kilmė bei kai kurie vaikui nesuprantami dalykai, lavinama vaikų vaizduotė, kelianti susidomėjimą nepaprastais dalykais.


Nemažą dalį CD atliekamų kūrinių sudaro formulinės pasakos ir dainos. Šie kūriniai iš kitų pasakų ar dainų išsiskiria savita forma: jiems būdingas tam tikrų žodinių konstrukcijų arba formulių kartojimas. Kas kartą pakartojant įvedamas naujas veikėjas, aplinkybė ar detalė. Dažniausiai pasakojama apie įvairius gyvulių, paukščių ar žvėrių nuotykius.


Formuliniais kūriniais itin lavinama vaiko kalba, atmintis, mokoma bendrauti, jais atskleidžiami dalykai, kuriuos turime įsisąmoninti nuo pat vaikystės.

Skaičiuotės, kurios įsiterpia tarp teminių pasakojimų, lavina vaiko kalbos raidą. Kai kurios pasakos, sakmės apipavidalinamos tradicinių instrumentų garsais. Taip vaikai gali susipažinti su kai kuriais lietuvių liaudies instrumentais: dūdmaišiu, kanklėmis, builio skudučiais ir jų skleidžiamais garsais.


Visas kompaktinės plokštelės „Kodėl saulė naktį miega?“ pasakojimas užbaigiamas itin žaismingai – pasaka be galo, kurią, betarpiškai bendraujant su smalsiuoju „kodėlčiuku“, galima kartoti ir kartoti, kol... nusibosta.


(Lijana Šarkaitė-Viluma)


Sudarytojos: Loreta Stoliarovienė ir Lijana Šarkaitė-Viluma

Garso režisierius – Rimantas Motiejūnas

Dizainerė – Gabija Platūkytė

Įrašyta Lietuvos liaudies kultūros centro garso įrašų studijoje 2009 m.


Išleido Vilniaus etninės kultūros centras, 2015.

16 views0 comments
bottom of page